A SPARTAN 2019-ES VERSENYSZABÁLYZATA

TARTALOM
1. Általános szabályok
2. Regisztráció
3. Akadályok
4. Diszkvalifikáció
5. Különleges szabályok az Elit és az Age Group kategória résztvevőinek
6. Különleges szabályok Beast és Ultra távokra
7. Versenyzői magatartás
8. Eredmények és értékelés
9. Kvalifikáció az EB-re és a VB-kre
10. Csapatok
11. A nyertesek díjazása
12. Óvás
13. Doppingellenes szankciók
14. Természeti katasztrófák, biztonsági kérdések

1. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK (a szabályok minden távra és futamra vonatkoznak)
1.1 Minden versenyzőnek a saját felelőssége, hogy az esemény előtt tisztában legyen a verseny-és az akadályok szabályzatával, valamint a Burpee helyes végrehajtásával!

1.2 Ha egy versenyző nem érti a szabályt, neki kell a szervezőket vagy az Önkénteseket megkérdeznie a rajt, vagy az akadály előtt.

1.3 Bármely szóbeli, vagy írott instrukció, amely a versenyigazgatótól, az Önkéntesektől, vagy a pályatervezőtől származik a verseny előtt, vagy alatt, elsőbbséget élvez ezzel az írott szabályzattal szemben.

1.4 A versenyzők többféle kategóriában nevezhetnek, egy futamban 250 fő rajtol. Az első két futam az Elit versenyzőké (Elite Heat Men, Elite Heat Women). A következő kategória az Age Group, ahol a férfiak és a nők együtt rajtolnak, ebben a kategóriában kizárólag egyéni versenyzőként lehet nevezni (tehát itt nincs indulási lehetőség csapatként). A verseny maximális létszámától függően 1-3 futam is lehet az Age Group kategóriában. Az utolsó Age Group futamot követően rajtol a Korai Open futam, ezt követi egy, vagy két STG futam (Spartan Training Group futam), amelyben kizárólag a Spartan hivatalos edző csoportjainak aktív tagjai indulhatnak – az ő eredményeik az Open kategóriában kerülnek értékelésre. Ezután indulnak a hagyományos Open kategóriás futamok – Open kategóriában a férfiak és a nők szintén együtt futnak.

Példa a futamok beosztására:
8:00 Elit férfi futam (felár 15 €, csak egyéni nevezés lehetséges, csak férfiak indulhatnak)
• 8:15 Elit női futam (felár 15 €, csak egyéni nevezés lehetséges, csak nők indulhatnak)
• 8:30 Age Group futam (felár 10 €, csak egyéni nevezés lehetséges, férfiak és nők együtt indulnak)
• 8:45 Age Group futam (ez a start időpont nem lesz látható a regisztrációban, csak a verseny hetében szerdán látható, hogy mely Age Group induló mely időpontban indul, mert ez a résztvevők létszámától függ)
• 9:15 Korai Open futam (felár 8 €, egyéni és csapat nevezés is lehetséges, férfiak és nők együtt indulnak)
• 9:30 STG 1 (csak Spartan Training Group tagoknak, jelszóval védett)
• 9:45 STG 2 (csak Spartan Training Group tagoknak, jelszóval védett)
• 10:00 Open futam (nincs felár, egyéni és csapat nevezés is lehetséges, férfiak és nők együtt indulnak)

1.5 A futamok jellemzően 15-30 percenként indulnak, ám ez a szabályoktól, az időjárástól és a versenyzők számától függően változhat.

1.6 Az Elit futam felára +15 euro, az Age Group futam felára +10 euro, a korai Open futam felára +8 euro (hazai versenyeken ennek megfelelő összegű forint, az alábbi összegek a normál díjon felül értendők).

1.7 A versenyzőnek abban a futamban kell indulnia, ahová regisztrálva van. Amennyiben másik futamban indul, kizárásra kerül és az eredménye nem számít bele a Trifectába. Bármely résztvevő, aki nem a saját futamában indul, elveszti a kvalifikációs jogosultságát, beleértve a bajnokságokon történő indulási jogát is.

2. REGISZTRÁCIÓ
2.1. Minden versenyzőnek létre kell hoznia a nevezési felületen egy úgynevezett online profilt, e nélkül már nem lehetséges nevezni a Közép-európai Spartan Régió felnőtt versenyeire. A profil létrehozása megkönnyíti a versenyzők számára saját nevezéseinek kezelését, a nevezés átadást, futam változtatást és a Trifecta igénylés menetét régiónkban (CZ, HU, PO, RO, SK). Segítség a profil létrehozásához és a nevezéshez IDE KATTINVA található! Bármilyen online módosítás szervízdíja 5 euro, hazai versenyeken ennek megfelelő összegű forint.

2.2 Minden versenyző köteles az adatait helyesen megadni a regisztrációkor. A ranglista pontokat az életkor is befolyásolja, így a helytelenül megadott születési dátum kizárást von maga után, az ár visszatérítése nélkül.

2.3 A csapatkapitányok nem adhatják meg a saját email címüket és telefonszámukat a csapattagok regisztrálásakor, minden egyes csapattagot a saját elérhetőségével (email címével és telefonszámával) kell nevezni.
Megjegyzés: az STG csapatok regisztrációjára más szabályok vonatkoznak!

2.4 A regisztrációs módosításokat kizárólag a verseny előtt lehet elvégezni, utólag nem.

2.5 Nem lehetséges a nevezés módosítása egyéni kategóriából csapatba, és csapat kategóriából egyénibe, ez a szabály érvényes az átadott nevezésekre is!

2.6 A versenynapon történő bármilyen változtatás (pl. helyszíni átírás, egyéb adatmódosítás) szervízdíja 10 euro, hazai versenyeken ennek megfelelő összegű forint.

3. AKADÁLYOK
A siker alapja az akadályok megfelelő teljesítésének ismerete. Az akadályok leírása a versenyszabályzat alapvető része. Az AKADÁLY SZABÁLYZAT megtekintéséhez KATTINTS IDE!

4. DISZKVALIFIKÁCIÓ
Minden csalás azonnali kizárást eredményez. Csalásnak kell tekinteni az alábbiakat:

4.1 Útvonal elhagyás vagy levágás. A versenyző felelőssége az útvonal helyes követése. Az útvonal jelölés megváltoztatása sportszerűtlen viselkedésnek minősül és kizárást von maga után. Az a versenyző, aki szándékosan, vagy véletlenül elhagyta az útvonalat, és nem ott csatlakozik vissza, ahol letért róla, kizárásra kerül. Ez alól kivételt képeznek az olyan esetek, ahol az időjárás, a rossz látási viszonyok, vagy a szervezők felől érkező rossz tájékoztatás miatt történt az útvonaltévesztés, ezen esetek egyéni elbírálásra kerülnek.

4.2 Tilos elhagyni, letenni a pályán bármit, amivel a versenyző elindult (ruha, cipő, szemét, felszerelés, zászló, maszk, étel, ital stb.). Minden ruhát és felszerelést keresztül kell vinni az akadályokon! A felszerelés levetése az akadály teljesítése során – még ha csak kis időre is – nem engedélyezett. Jellemző példa, hogy a versenyzők ideiglenesen félreteszik az ivózsákot, amíg teljesítik az olyan akadályokat, mint a Dunk wall, vagy a szögesdrót. Bármely versenyző, aki megsérti ezt a szabályt, 10 perces időbüntetést kap.

Tilos bármilyen maszkot, díszt és jelmezt használni az Elit és az Age Group futamok résztvevőinek (arcra festett zászló engedélyezett)!

4.3 Tilos az akadályt kihagyni és elfutni mellette.

4.4 Tilos rajtszám (BIB szám) nélkül futni, vagy letakarni, eltávolítani azt. Minden versenyzőnek azonosíthatónak kell lennie elölről a rajtszáma (fejpánt) alapján. A fejpántot a homlokon kell viselni az egész verseny alatt (a startvonaltól a célvonalig) úgy, hogy jól látható legyen. A fejpánt viselése nyakon, végtagokon, csuklón, vagy bárhol máshol a fejen kívül nem engedélyezett és diszkvalifikációt eredményez! Más BIB számának, vagy korábbi versenyen kapott BIB szám használata azonnali kizárást eredményez, valamint felfüggesztést a további Spartan futamok alól – utóbbit a Spartan tisztviselői határozzák meg.

4.5 A férfiak nem használhatják a nők számára előkészített súlyokat.

4.6 A férfiak nem használhatják a falakon a női fellépőt!

4.7 Tilos az időmérő chipet leragasztani, mert a chip meghibásodását okozhatja.

4.8 Mindenki, aki szemetel, kizárásra kerül! A szemetet a frissítőpontokon lévő szemétgyűjtőkben lehet kidobni.

4.9 Segítség elfogadása másoktól – külső segítség
Nem megengedett segítséget elfogadni a nézőktől, vagy segítő csapattól, a versenyzők nem fogadhatnak el felszerelést, ruhát, cipőt, ételt, italt, kivéve, ha a rendezőktől kapják azt. Nem jár büntetés az orvosi csapattal való szóbeli kommunikációért, vagy a versenyzőtársaktól való segítség elfogadásáért, kivéve az Elit és az Age Group futamban ahol a versenyzők semmilyen módon nem segíthetik egymást. Az orvosi csapattól érkező bármilyen, nem szóbeli segítségnyújtás kizárást eredményez mind az Elit, mind az Age Group, mind az Open futam résztvevői számára.

4.10 Segítség elfogadása versenyzőtársaktól – belső segítség
Tilos segíteni, és bármilyen segítséget elfogadni az Elit és az Age Group futamok indulóinak. A szabály megszegése kizáráshoz vezet. Csak az Open futamokban indulók segíthetik egymást.

4.11 A szintidő túllépése. Szintidőt (cut of time) néhány versenyen határozunk meg (általában Beasten, vagy Ultra Beasten) a versenyzők biztonsága érdekében. Amennyiben a versenyző szintidőn kívül éri el a checkpoint-ot (ellenőrző pontot), köteles kiállni és diszkvalifikálják a versenyből. A szintidőt a versenyigazgató határozza meg és teszi közzé a Versenyzői Kézikönyvben (Athlete Guide).

4.12 Do not finish (DNF, azaz nem fejezte be a versenyt)
Minden akadályt teljesíteni kell, és minden büntetést korrektül végre kell hajtani. Amennyiben egy versenyző fizikális, vagy mentális okok miatt nem képes folytatni a versenyt, feladhatja azt. Aki feladja, annak értesítenie kell a legközelebbi akadálynál található Önkéntest. Ő le fogja vágni a versenyző chipjét és leveszi a rajtszámot, illetve ha szükséges, elszállítást kér a célba. Ha a futó a pályán az akadályok között adja fel a versenyt, kötelessége a chipet bevinni a célba és leadni anélkül, hogy áthaladna vele az időmérő szőnyegen. Azon versenyzők számára, akik feladják a versenyt, de nem sérültek meg, a visszaszállítás a célba nem biztosított!

4.13 Tiltott felszerelés
A verseny során egy résztvevő sem sem indulhat gipszelt végtaggal, nem használhat mászóvasat, olyan kötélzetet, amelyet nem a rendező biztosít, headsetet (fülhallgatót), rádiót, vagy egyéb audio eszközt, vagy bármilyen egyéb eszközt, amelyet a verseny főbírója nem fogad el. Kesztyű, sportszalag és egyéb kötszer használata engedélyezett.
Tilos a túra-, nordic walking-, vagy síbot használata, úgyszintén a pálya területén talált faágak botként történő használata.
Tilos fémszöges cipőt használni a versenyeken, ez sem télen, sem nyáron nem lehetséges biztonsági okokból. Szintén nem lehet használni cipőre rögzíthető, fém szöges csúszásgátlót.
Amennyiben a versenyszabályzat másként nem rendelkezik, e szakasz bármely részének megsértése diszkvalifikációt eredményez.

4.14. Veszélyeztetés: a résztvevők nem csinálhatnak olyan veszélyes cselekedetet, amely bármely más résztvevő számára sérülést okozhat. E szakasz megsértése DQ-t eredményez.

4.15 Futam időpontok: amikor egy eseményen az idulók futamokban rajtolnak, minden résztvevőnek a regisztrált futamában kell indulnia. Aki megsérti ezt a szakaszt, tehát nem a saját futamában indul, kizárásra kerül. Azon versenyzők, akik nem a saját futamokban indultak, nem jogosultak díjazásra, ideértve a bajnokságokat és bármely más eseményre történő kvalifikációt.

4.16 A kötelező akadályok elmulasztása esetén a büntetés az eseménytől való kizárás. A verseny rendezőjének belátása szerint időbüntetés helyettesítheti a kizárást a szabálysértés súlyosságától függően.

5. KÜLÖNLEGES SZABÁLYOK AZ ELIT ÉS AZ AGE GROUP KATEGÓRIA RÉSZTVEVŐINEK
5.1 Elit/Age Group versenyző semmilyen külső, vagy belső segítséget nem fogadhat el. Ha bármilyen segítséget elfogad olyantól, aki nem versenyzik, beleértve a közönséget, segítő csapatot, vagy az egészségügyi személyzetet, és kap tőlük pl. fájdalomcsillapítót, jeget, vizet, vagy valaki a közönségből segít az akadály leküzdésében, akkor a versenyző elveszíti a jogát bármilyen díjazásra, és csak egy nem hivatalos időt kap. A pólót és az érmet megkapja. A szóbeli orvosi segítségnyújtás megengedett.

5.2 Ha videós ellenőrzés során kiderül, hogy az Elit/Age Group versenyző nem szabályosan kivitelezi a Burpeet, minden rossz Burpee 30 mp büntetést von maga után. Amennyiben egyértelműen látszik a videón, hogy kevesebb, mint 20 Burpeet csinált, a versenyző kizárásra kerül!

5.3 Óvás (csalás, útvonal elhagyás, sportszerűtlen viselkedés jelentése) legkésőbb az eredményhirdetés előtt 1 órával lehetséges, vagy aszerint, ahogy az aktuális esemény Versenyzői Kézikönyve rendelkezik.

6. KÜLÖNLEGES SZABÁLYOK BEAST ÉS ULTRA TÁVOKRA
6.1 Minden versenyzőnek rendelkeznie kell a kötelező felszereléssel, különben kizárásra kerül:
• a. Hidratációs felszerelés, úgymint kulacs (nem üvegből), háti ivózsák, kulacstartó öv stb.
• b. Azoknak a versenyzőknek, akik Beast-en 11:00 óra után rajtolnak, kötelező a fejlámpa! Az Ultran minden indulónak rendelkeznie kell fejlámpával! Akinek nincs fejlámpája, nem versenyezhet!

6.2 Az Ultra versenyzőknek el kell érniük a cut off time pontot szintidőn belül, különben nem folytathatják a versenyt és kizárásra kerülnek. A cut off time helye és a teljesítési idő a Versenyzői Kézikönyvben (Athlete Guide) kerül publikálásra 14 nappal az esemény előtt.

7. VERSENYZŐI MAGATARTÁS
7.1 Sportszerűtlen viselkedés
Minden versenyzőtől elvárt a sportszerű viselkedés az egész rendezvény ideje alatt. A résztvevők tartózkodnak a sportszerűtlen magatartástól – ideértve a nem megfelelő nyelvet, gesztust, vagy viselkedést – a többi résztvevő, a rendezők, az Önkéntesek és a nézők felé.A sportszerűtlen viselkedés okot adhat a kizárásra a versenyből, vagy eltiltást egy évre, vagy akár egész életre – az ok súlyosságától függően a szervezők döntése alapján.

7.2 Vitatkozás
A versenyzők nem vitatkozhatnak az Önkéntesekkel, pályabírókkal, szervezőkkel. A vitatkozás sportszerűtlen viselkedésnek minősül. Az Önkéntes vagy bíró utasításait haladéktalanul végre kell hajtani, különben kizárhatják a versenyzőt. Amennyiben a versenyző úgy gondolja, hogy igazságtalan bánásmódban részesül, a célba érkezés után lehetősége van óvásra.

7.3 Lassú futók
A lassabb versenyzőknek a gyorsabbakat a pálya minden részén el kell engedni! A gyorsabb futó akadályozása a pálya minden részén sportszerűtlen viselkedésnek minősül és diszkvalifikációt eredményez.

7.4 Szemetelés
Mindenki, aki szemetel, kizárásra kerül. A frissítőpontokon és néhány akadálynál is található szemeteszsák, ahol a szemét lerakása engedélyezett.

7.5 Egészség és biztonság
Ha egy versenyző olyan balesetnek a szemtanúja, amelynél a balesetet szenvedő orvosi ellátásra szorul, nem folytathatja a versenyt addig, amíg egy szervező/egészségügyi személyzet a helyszínre nem ér. A segítség elmulasztása sportszerűtlen viselkedésnek minősül. Minden versenyző legjobb belátására van bízva a sérülés komolyságának felmérése és annak döntése, hogy a helyszínen marad-e a sérülttel, vagy elfut segítségért a legközelebbi akadályig. A versenyzőnek meg kell értenie, hogy a döntése befolyásolja az idejét és el kell fogadnia, hogy időkompenzáció lehetséges, de nem garantált.

7.6 Büntetés végrehajtása a Burpee zónában
A büntetést kizárólag a kijelölt Burpee zónában lehet elvégezni, a Burpee zónán kívül elvégzett Burpeek nem érvényesek. A Burpee zóna bírók és/vagy kamera által ellenőrzött. A bírók visszanézik a kamerán, hogy a versenyző helyesen csinálta-e illetve megfelelő számú Burpeet hajtott-e végre. A Burpee zónák biztonságos helyen vannak kialakítva az akadályok közelében és lehetővé teszik a versenyzők tovább haladását. A Burpeezéssel akadályozni a versenyzők haladását sportszerűtlen viselkedésnek minősül.

7.6.1 A Burpeekkel kapcsolatos tévesztések, mint például kevesebb, mint 30 Burpee, vagy nem helyesen végrehajtott forma. A helyes technikánál a mellkas teljesen érinti a földet, és felugráskor a talp nem érintkezhet a talajjal. Itt olvasható a CEU (Közép-Európai) régió által szervezett versenyeken elfogadott szabályos végrehajtási forma:

• Kiindulóhelyzet állóhelyzet.
• Guggolj le és tedd le a kezed magad elé a földre!
• Ugorj hátra tenyértámasz pozícióba!
• Csinálj egy fekvőtámaszt melyben a mellkas érinti a földet!
• Ugorj vissza guggolásba!
• Állj fel és ugorj fel egyenes törzzsel!
• Amikor felugrasz, emeld a kezed a fejed fölé!

Videó a korrekt BURPEE végrehajtásról:

Általános hibák:
• A mellkas nem érinti a földet.
• A versenyző nem ugrik fel.
• Nem egyenes törzzsel ugrik fel.
• A kéz nem emelkedik a feje fölé.
• A versenyző nem csinálja meg mind a 30 Burpeet.

7.6.2 A versenyző felelős a Burpeek végrehajtásáért, nem várhatja el, hogy pl. bárki más helyette számoljon, a büntetés teljesítésekor minden 5. Burpeenél hangosan be kell mondania, hogy hol tart! Követnie kell az akadálybíró (Obstacle Referee) utasításait. Ha a bíró nem megfelelőnek ítél egy gyakorlatot, azt a versenyzőnek meg kell ismételnie.

7.6.3 Időbüntetés.
a) Amennyiben a szabadtéri rendezvényeken több mint 10 Burpee hiányzik, illetve a Stadion eseményeken több, mint 5 Burpee hiányzik, ez 10 perces időbüntetést eredményez.

b) Minden alkalommal, amikor egy versenyző kevesebb, mint 30 és 19 közötti Burpeet teljesít a Sprint, Super, Beast és Ultra versenyeken, illetve kevesebb mint 15 és 9 közötti Burpeet teljesít a Stadion eseményeken, hiányzó Burpeenként 30 másodperces időbüntetést kell hozzáadni a teljes menetidejéhez.

c) Amennyiben megállapítást nyer, hogy egy versenyző megkísérelte kihagyni az akadályt, vagy sikertelen volt a teljesítés, de nem csinálta meg a kötelező Burpee büntetést, vagy alternatív büntetést (például egy kör futást), 10 perc időbüntetést kell hozzáadni a teljes menetidejéhez. Ha pontosan tudják a kihagyott Burpeek számát, akkor az a) és b) pontban leírt büntetést visszamenőleges hatállyal lehet alkalmazni.

7.7 Nézőkre és kísérőkre vonatkozó szabályok
A versenyző kísérőinek (pl. edző, családtag, barát) nem megfelelő magatartása szintén a versenyző büntetésének alapjául szolgálhat, amennyiben megsérti az alábbi szabályokat:
A nézők és kísérők számára kizárólag a kijelölt zónákban történő tartózkodás engedélyezett. A nézők közé tartozik minden olyan résztvevő, aki már befejezte a versenyt. Szigorúan tilos a versenyzők mellett történő futás, a másik versenyző bosszantása, ingerlése.

7.8 Nem regisztrált résztvevők
Aki az esemény bármely részét/szakaszát teljesíti anélkül, hogy regisztrált és kifizette volna a regisztrációs díjat, a szervezők eltiltják a Spartan eseményektől maximálisan 1 évre.
Aki bármilyen módon segíti egy másik versenyzőtársát oly módon, hogy megsérti a 4. pontban leírtakat, a szervezők eltilthatják a Spartan eseményektől maximálisan 1 évre.
Amennyiben a fentieket egy személy második alkalommal követi el, életre szóló eltiltást eredményezhet minden Spartan eseményről.

7.9 Kísérlet az akadályoknál
Minden akadályt meg kell próbálni, kísérletnek tekinthető, ha a versenyző megérinti az akadályt, de bizonyos esetekben bele is kell menni a vízbe, vagy nehezebb terepre, hogy az akadály elérhető legyen – ezen lehetőségek nem kikerülhetők, kivéve amennyiben erről a verseny előtti eligazításon, vagy a versenynapon az akadályszemélyzet nem rendelkezik máshogy.
A “kísérlet” fogalmát az akadályszabályzat pontosan meghatározza, azonban általánosságban kísérletnek tekinthető, ha az akadálynál mindkét láb elhagyja a földet, és amennyiben a versenyző hibázik, teljesíteni kell a büntetést.
Amennyiben egy másik fél hibájából fullad kudarcba a kísérlet, az érintett versenyző újra próbálkozhat büntetés nélkül, miután az akadálybíró ezt engedélyezi számára.

7.10 Csengetés
Bizonyos akadályokon elhelyeztek harangokat, amelyet a versenyzőknek a kezükkel, vagy bármely más testrésszel meg kell érinteni, amely a mellkas fölött található. A harang megkongatása lábbal, térddel nem engedélyezett, az ilyen típusú hiba az akadálytévesztéssel megegyező, tehát 30 Burpee büntetést von maga után.

8. EREDMÉNYEK ÉS ÉRTÉKELÉS
8.1 A 2019-es Spartan szezonban az alábbi kategóriák elérhetők: Elit, Age Group és Open. Elit kategóriában az egyéni első 3 férfi és női versenyzőt díjazzuk. Age Group kategórián belül az alábbi korosztályok elérhetők: 15-17, 18-24, 25-29, 30-34, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59 és 60+. Minden korosztályban az első 3 férfi és nő kerül díjazásra, tehát összesen 60 helyezettet díjazunk. Open kategóriában az egyéni első 3 férfi, női és a három leggyorsabb csapat eredménye kerül díjazásra. A nyertesek díjazásának listája IDE KATTINTVA elérhető!

8.2 A Kids versenyen kizárólag a legidősebb kategória résztvevőit díjazzuk, tehát a 11-14 éves korosztály első 3 fiú és lány helyezettje érmet és oklevelet kap.

8.3 A 2019-es szezonban is megrendezésre kerül a régiós bajnokság, amelynek a neve CEU Regional Series (Közép-európai Régiós Bajnokság), a részvételhez az Elit, vagy az Age Group kategóriában kell regisztrálni. A bajnokságba a CEU által szervezett 5 esemény számít bele, amelyből legalább 4-et kell teljesíteni és az utolsó versenyen, vagyis a Valcianska Dolina Beasten kötelező a részvétel. Az eredményt az indulók 4 legjobb ideje (illetve ennek alapján kapott pontszáma) adja ki és az utolsó versenyt követően kerül kihirdetésre. A legjobb 10 Elit férfi és Elit női versenyzőt, valamint az Age Group kategória (10 korcsoportban) 3 legjobb férfi és női versenyzői tárgy- és pénznyereményben részesülnek.

A CEU régiós bajnokság 2019-es állomásai a következők:
• Nagykanizsa Spartan SUPER 2019.03.30. (HU)
• Kutná Hora Spartan SPRINT 2019.04.13. (CZ)
• Zakopane Spartan SPRINT 2019.05.18. (PL)
• Poiana Brasov Spartan SUPER 2019.08.03. (RO)
• Valčianska Dolina Spartan BEAST 2019.09.07. (SK)

További információ a bajnokságról IDE KATTINTVA elérhető!

8.4 A díjazott versenyzők a fenti- és a hagyományos versenyeken is kapnak ingyenes indulási lehetőséget. Ezen ingyenes jegyek nem átruházhatók, más személyek nem használhatják fel. Az ingyenes jegy a díjátadástól számított egy évig felhasználható.

8.5 Minden nyertes beleegyezik abba, hogy a díjátadón ellenőrizni fogják a személyazonosságát (személyi igazolvány szükséges). Azok a nyertesek, akiknek nem ellenőrizték a személyazonosságát, nem vehetnek részt a díjátadón.
• A nyerteseknek ki kell tölteniük az összes szükséges pénzügyi dokumentumot.
• Be kell tartaniuk az adott versenyen érvényes minden doppingellenes ellenőrzést.
• Az eredményhirdetésen személyesen meg kell jelenni, más nem veheti át a díjat. Semmit nem küldünk ki postán utólag.
• A díjátadón Spartan Finisher pólót kell viselni, különben a díj nem vehető át.
A fentiek egyikének a be nem tartása is diszkvalifikációt eredményezhet és az adott esemény nyereményének elvesztését vonja maga után.

8.6 A versenyző felelős a chip áthaladásáért az összes checkpointon és a célban.

8.7 Ha a versenyző elveszti a chipet, azonnal informálnia kell a célban az időmérő társaságot. Addig nem kaphat hivatalos időt, amíg a versenyigazgató jóvá nem hagyja azt.

8.8 Minden chip elhagyás, vagy hiányzó checkpoint okot adhat a versenyző diszkvalifikációjára.

8.9 A pályatervező segítőkész lesz a versenyző útvonalának és idejének igazolásában, amennyiben a chippel probléma van.

8.10 A Spartan fenntartja a jogot a verseny összes videójának és fényképének felülvizsgálatára és az ezen anyagokban találtak alapján az eredmények megváltoztatására, továbbá a versenyzők kizárására.

A büntetés az akadályok sikertelen teljesítése / elmulasztása esetén 30 Burpee (nemtől függetlenül) a Sprint, Super, Beast és Ultra eseményeken, valamint 15 Burpee (nemtől függetlenül) a Stadion eseményeknél.

A verseny vezetősége fenntartja a jogot, hogy az esemény utáni büntetés-végrehajtást lefolytassa azok esetében is, akik a verseny ideje alatt nem elérhetők. Továbbá fenntartja a jogot a hivatalos videó-áttekintési folyamat során kiszabható büntetések kiosztására, ideértve, de nem kizárólag a 10 perces időbüntetést vagy akadályhiba/kihagyás miatti kizárást.

8.10.1. Nem a Spartan által készített videók: a Spartan nem kötelezhető megvizsgálni harmadik fél által készített videókat az ellenőrzési folyamat során.

8.10.2 Idő büntetések: amennyiben megállapítást nyer a verseny közben, vagy a verseny utáni felülvizsgálati időszakban, a díjazás előtt , hogy egy versenyző elhibázta az akadályt, de nem teljesítette a büntetést, időbüntetést kap.

9. KVALIFIKÁCIÓ AZ EB-RE ÉS A VB-KRE

9.1 Kvalifikáció a 2019-es Európa-bajnokságra
A legjobb versenyzők az olaszországi Alleghe-Civetta-ban mérettetnek meg a 2019-es Spartan Európa-bajnokságon, a Dolomitokban, melyet június 29-én rendeznek. A kvalifikáció a 2019-es EB-re az összes európai, 2018. szeptember 30. és 2019. június 23. között megrendezésre kerülő Spartan versenyen megszerezhető az Elit és az Age Group kategóriában indulók számára.

9.1.2 Kvalifikációs folyamat
Versenyenként a top 10 Elit férfi és top Elit 10 női versenyző (nincs roll-down) meghívó e-mailt kap egy kóddal és információval arról, hogyan regisztrálhat az Elit bajnoki futamra.
Versenyenként az Age Group kategóriában minden korcsoportban a top 10 férfi és top 10 női versenyző (nincs roll down) meghívó e-mailt kap egy kóddal és információval arról, hogyan regisztrálhat az Age Group bajnoki futamra.
A CEU Regionális Bajnokság versenyein a top 10 Elit férfi és top Elit 10 női versenyző kvalifikációt szerez (van roll-down).
A CEU Regionális Bajnokság versenyein minden korcsoportban a top 10 férfi és top 10 női versenyző kvalifikációt szerez (van roll-down).
További információ az EB-vel kapcsolatban honlapunkon, illetve az EB-t szervező ország honlapján lesz elérhető!

9.2 Kvalifikáció a 2019-es Világbajnokságra
A 2019-es világbajnokságot az Egyesült Államokban, Lake Tahoe-ban rendezik meg 2019. szeptember 29-én, vasárnap.

9.2.1 Kvalifikációs folyamat – megszerezhető helyek
• A CEU Regionális Bajnokság végső eredményének top 10 férfi és top 10 női Elit versenyzője (van roll-down).
• A CEU Regionális Bajnokság végső eredményének top 3 férfi és top 3 női Age Group versenyzője korcsoportonként (van roll-down).
• Az Európa-bajnokság top 20 férfi és top 20 női Elit és Age Group kategóriában induló versenyzője (van roll-down).

600 db hely elérhető az Elit kategória résztvevőinek (300 db a férfiaknak, 300 db a nőknek) Összesen 2000 db hely elérhető az Age Group kategória versenyzőinek (korcsoportonként 200 db hely, 100 db a férfiaknak, 100 db a nőknek).

9.2.2 Kvalifikációs folyamat – meghívásos helyek
a) Minden olyan Elit kategóriás indulónk (férfiak és nők), akik korábban első helyezést szereztek a Spartan Világbajnokságon, automatikusan meghívást kapnak minden további VB-re
.

b) Minden olyan Elit kategóriás indulónk (férfiak és nők), akik 2018-ban a top 10-ben végeztek a Spartan Világbajnokságon, automatikusan meghívást kapnak a 2019-es VB-re.

c) Minden olyan Elit kategóriás indulónk (férfiak és nők), akik 2016-tól első helyezést szereztek bármilyen Spartan bajnokságon / nemzeti bajnokságokon / regionális bajnokságon (pl. CEU Regionális Bajnokság, Ultra VB, Trifecta VB), automatikusan meghívást kapnak a 2019-es VB-re.

d) Minden olyan Age Group kategóriás indulónk (férfiak és nők), akik a saját korcsoportjukban első helyezést szereztek a 2018-as Spartan Világbajnokságon, automatikusan meghívást kapnak a 2019-es VB-re.

e) A Spartan HQ fenntartja magának a jogot, hogy bármely más sportolót meghívjon, aki bármilyen bajnokságon kiemelkedő szereplést nyújtott.

A 2019-es Világbajnokságra (World Championship powered by Rakuten) van egy un. roll-down hét. Így lehetséges, hogy amennyiben pl. a 2. helyen kvalifikált versenyző nem tudja vállalni az indulást, a 11. helyen szereplő versenyző kapja meg a lehetőséget, és így tovább.
A roll-down hét az alábbiaknak megfelelően zajlik:
• Közvetlenül az adott bajnokságot követően kezdődik.
• A versenyt követő vasárnapig tart.
• Példa: az Észak-amerikai Bajnokság roll-down hete 2019. aug. 25-én kezdődik, az Európa-bajnokság roll-down hete 2019. jún. 30-án kezdődik.

Azonnali regisztráció lehetősége:
• A rendezvényen jelenlévő sportolóknak lehetősége van azonnal továbbjutni a VB-re a roll-down rendszer által.

Kvalifikációs e-mail meghívók:
• Minden roll-down helyre meghívót küldenek e-mailben.
• A meghívó tartalmaz egy egyedi kódot, amennyiben a versenyző elfogadja a meghívást, ezzel a kóddal tud regisztrálni.
• Az megmaradt helyekre további meghívókat küldenek a roll-down rendszernek megfelelően.

9.3 Kvalifikáció a 2019-es Trifecta Világbajnokságra
A 2019-es Trifecta Világbajnokságot Spártában rendezik 2019. november 1-én.
Ahhoz, hogy kvalifikációt szerezz a Trifecta VB-re, szükséges, hogy legyen egy teljesített Trifectád 2018-ban, vagy 2019. október 31-ig. A regisztrációhoz még nem szükséges a teljesített Trifecta, azonban csak akkor fogsz tudni indulni a versenyen, ha a verseny időpontjáig megszerzed.
A regisztráció a Trifecta VB-re 2019. január 01-én nyílik, amennyiben már van 2018-ban teljesített Trifectád, e-mailben fogsz kapni meghívót az eseményre. Amennyiben nem kaptad meg az e-mailt, légy szíves küldj üzenetet az info@spartanrace.gr címre (angol nyelven) a következő adatokkal: vezetéknév, keresztnév, születési dátum és a versenyek, amelyekkel teljesítetted a Trifectát. Miután ellenőrizték, hogy valóban minden adat rendben van, a szervezők jelszót küldenek a regisztrációhoz.
2019. január 15-től tudnak regisztrálni a Trifecta VB-re azon versenyzőink, akiknek még nincs meg a Trifectájuk, de tervezik megszerezni 2019-ben. Amennyiben nincs meg a Trifectád 2019. október 31. előtt, automatikusan megszűnik a regisztrációd, nincs visszatérítés, nem leszel jogosult az indulásra, tehát abban az esetben, ha úgy érzed, hogy nem tudod megszerezni a Trifectát legkésőbb 2019. okt. 31-ig, ne regisztrálj az eseményre!
Mindössze 2.000 elérhető hely van erre az eseményre és először a 2018-ban Trifectát szerzett versenyzőknek van lehetőségük regisztrálni.

9.4 Kvalifikáció a 2019-es Ultra Világbajnokságra
A kvalifikációs folyamat erre az eseményre a következő:

9.4.1 Mindenki, aki a 2018-as Ultra VB-re regisztrált, automatikusan jogosultságot szerez az indulásra.

9.4.2 Minden 2018-ban kvalifikált Elit, Age Group és Open versenyző, aki nem vett részt a 2018-as Ultra Világbajnokságon, kap egy “második esélyt” 2019. januárjában, e-mailben.

9.4.3 A kvalifikációs szabályok ugyanazok maradnak a 2019-es Ultra versenyeknél, a cut-off time az Elit kategóriának 10 óra, az Age Group kategóriának 13 óra, és az Open kategória indulóinak 16 óra, a pálya közepén 8 órás cut-off time.

9.4.4 Ahhoz, hogy részt vehess a 2019-es Ultra VB-n, az Ultrát az alábbi időn belül kell teljesíteniük – függetlenül a pálya helyszínétől, hosszától, a tereptől, vagy a környezeti feltételektől:
• Elit – első helyezett ideje +15%
• Age Group – első helyezett ideje +20% (minden korcsoportban)
• Open – a teljesítési idő nem hosszabb 16 óránál

9.5 Kvalifikáció a 2019-es Kids Világbajnokságra
A 2019-es Kids Világbajnokságon minden gyermek jogosult indulni, aki teljesített 1 db Kids versenyt a 11-14 éves korcsoportban.

10. CSAPATOK
A Spartan kétféle típusú csapatot különböztet meg.

10.1 Csapatok, melyek csapat kedvezményt kapnak a CEU régióban
1. Minden csapatnak minimum 4 tagúnak kell lennie ahhoz, hogy csapateredménye lehessen, és minimum 4 embernek be is kell fejeznie a versenyt.

A regisztrációs rendszerben csoportos kedvezményt kaphat a csapat a regisztrációs díjról, amely a csapat létszámától függ:
• 4-14 tag esetén 10% kedvezmény
• 15+ tag esetén 15% kedvezmény
Ezen csapatok minden CEU Régiós rendezvényre létrehozhatók. A csapatok az Open kategóriában indulhatnak.

Csapatok eredményei
a. Az értékeléshez a csapatnak legalább 4 taggal kell rendelkeznie, akik befejezték a versenyt.
b. Minden csapattag időeredményét rögzítjük.
c. Csak a négy legjobb ember eredménye fog végül a csapatként számítani, és a 4. ember idő eredménye lesz a csapat végeredménye. Ez nem a 4 legjobb emberről szól, hanem a legjobb csapatmunkáról. Tehát fussatok együtt csapatként és jobb csapatidőtök lesz!
d. A csapattagok indulhatnak külön futamban is (kategórián belül), nem muszáj együtt futniuk.
e. A csapattagok lehetnek férfiak és nők vegyesen.
f. Egyéni versenyzőként regisztrált induló, nem értékelhető csapattagként.

10.2 Team Challenge – csapat kvalifikációs verseny a Csapat Világbajnoksághoz
Ezen csapatok csupán speciális eseményekre jöhetnek létre, ilyen esetekben külön csapatfutamot indítunk számukra.
a. 3 fő versenyző / csapat.
b. a csapattagoknak azonos neműeknek kell lenniük: vagy férfi, vagy női csapat.
c. Mindhárom csapat tagjának ugyanazon ország állampolgárainak kell lennie (az adott ország útlevelével kell rendelkezniük) és az adott versenyen együtt kell indulniuk (nincs lehetőség külön-külön a kvalifikáció megszerzésére).
d. A versenyzőknek a Spartan tisztviselői és/vagy személyzete számára igazolniuk kell az állampolgárságot.
e. A csapatok nevei a kvalifikációs eseményeken: minden csapatnév első szava a csapattagok állampolgárságának ország-neve (angolul), a második szó bármi lehet, pl. Australia Dusty Kangaroos, USA Johnsteam4, Hungary Fighters.
f. A versenyzőnek nem feltétlenül szükséges az adott országban élnie ahhoz, hogy jogosul legyen az országa képviseletére – sok esetben előfordul, hogy valaki hosszú ideig, vagy átmenetileg külföldön tartózkodik pl. munka, vagy a tanulmányok miatt.
g. Amennyiben egy akadály többszöri ismétlése szükséges, minden csapattagnak szükséges legalább egy ismétlést végrehajtania. Ezt követően a további ismétléseket a csapattagok bármelyike megteheti.
h. Minden akadályt meg kell próbálnia a csapat minden tagjának.
i. A segítségnyújtás semmilyen akadályon nem megengedett, hacsak másként nem jelezzük. Ez magában foglalja az olyan típusú akadályok, mint például a függeszkedős Twister, Multirig lebegő, vagy fix elemeinek megigazítása.
j. Ahol a segítségnyújtás lehetséges, a versenyző csak a saját csapatától kaphat, vagy a saját csapatának adhat segítséget. Külső segítség nem vehető igénybe.
k. A csapatok tagjai ugyanúgy képesek teljesítik az akadályokat, mint az egyéni futamokban.
– Ez azt jelenti, érkezési sorrendben bármelyik sávot választják, amely nincs használatban.
– Bármelyik csapattag bármely szabad sávot használhatja, nem kell ugyanazt a sávot használni.
– A csapattagok bármikor megkezdhetik az akadályt, nem kell megvárni, hogy egy csapattag befejezze vagy elrontsa az akadályt.
– Csak a csapat kvalifikált tagjai képviselhetik a csapatot a Csapat Világbajnokságon. Abban az esetben, ha egy csapat tagja betegség, vagy sérülés miatt nem tudja részt venni az eseményen, a cs@spartan.com e-mail címen tud kapcsolatba lépni a szervezőkkel és gondoskodni egy helyettesítő csapattagról. Abban az esetben, ha a csapat egy másik tagja sem tud részt venni az eseményen, az egész csapat kizárásra kerül, és a következő rangsorolt csapat kap helyet a versenyben.

11. DÍJAK ÉS NYEREMÉNYEK

11.1 CEU hagyományos versenyek
A 2019-es szezonban a díjazás a CEU versenyeken – Sprint, Super, Beast, Ultra – a következő: KATTINTS IDE!

11.2 CEU Regionális Bajnokság
2019-ben mind az Elit, mind az Age Group kategória legjobb versenyzői pénzdíjat kapnak a sorozat végén!

Az Elit kategória top 10 férfi és top 10 női versenyzője a következő díjazásban részesül – az összegek bruttóban értendők! A jegyek kizárólag a CEU országok (CZ, HU, PO, RO, SK) versenyeire érvényesek!
• 1. hely 700 €, trófea
• 2. hely 600 €, trófea
• 3. hely 500 €, trófea
• 4. hely 400 €, Trifecta jegy 2020-ra
• 5. hely 350 €, 1 db ingyenes indulás 2020-ra (Beast)
• 6. hely 300 €, 1 db ingyenes indulás 2020-ra (Beast)
• 7. hely 250 €, 1 db ingyenes indulás 2020-ra (Super)
• 8. hely 200 €, 1 db ingyenes indulás 2020-ra (Super)
• 9. hely 150 €, 1 db ingyenes indulás 2020-ra (Sprint)
• 10. hely 100 €, 1 db ingyenes indulás 2020-ra (Sprint)

Az Age Group kategória korcsoportonkénti top 3 férfi és top 3 női versenyzője a következő díjazásban részesül – az összegek bruttóban értendők! A jegyek kizárólag a CEU országok (CZ, HU, PO, RO, SK) versenyeire érvényesek!
• 1. hely 200 €, trófea és 1 db ingyenes indulás 2020-ra (Beast)
• 2. hely 150 € és 1 db ingyenes indulás 2020-ra (Super)
• 3. hely 100 € és 1 db ingyenes indulás 2020-ra (Sprint)
Az Age Group kategóriában összesen 60 ember (10 korosztály) részesül díjazásban.

11.3 Team Challenge – Csapat verseny (kizárólag egyes eseményeken elérhető) – az összegek bruttóban értendők! A jegyek kizárólag a CEU országok (CZ, HU, PO, RO, SK) versenyeire érvényesek!
1. hely 300 € az egész csapatnak, trófea és Beast jegy minden csapattagnak
2. hely 210 € az egész csapatnak, trófea és Super jegy minden csapattagnak
3. hely 120 € az egész csapatnak, trófea és Sprint jegy minden csapattagnak

11.4 FairPlay díj
A díjat csak egyes versenyeken adományozzuk, különösen tiszteletreméltó, emberi-, vagy sporttevékenyéségért.

12. ÓVÁS
12.1 Mielőtt az eredményeket véglegesnek ítélnénk, hivatalos video-vizsgálat történik, ezért a verseny végleges eredményeit nem lehet azonnal közzétenni a helyszínen, egészen a hivatalos felülvizsgálat befejezéséig.

12.2 A felülvizsgálat során megállapított büntetések megjelennek a Results (eredmények) sátor monitorain. Kizárólag a versenyzők felelőssége, hogy ezeket a büntetés-megjelenítő monitorokat ellenőrizzék a díjátadó ünnepségig, amennyiben a főtisztviselő által kezelt szankciók ellen tiltakoznának.

12.3 A verseny vezetője fenntartja a jogot, hogy a büntetés-végrehajtás folyamatát az eseményt követően folytassa és ne az esemény ideje alatt.

12.4 A versenyző feladata annak megállapítása, hogy a kapott büntetés ellen tiltakozik-e a megengedett tiltakozási időszakban.

12.5 Bármely versenyző hivatalos tiltakozása az előzetes eredményekről, a diszkvalifikációról, a büntetésekről, a szabályok megsértéséről, vagy a versenytársak viselkedéséről, vagy cselekményeiről szóló panaszát legkésőbb 1 órával a díjátadó ünnepség előtt meg kell tennie, vagy aszerint, ahogy az adott esemény Versenyzői Kézikönyvébe erről rendelkezik.

12.6 A hivatalos óvást szóban kell megtenni személyesen a versenyigazgatónál.

12.7 Az óvás díja 30 EUR, amelyet az óvás ELŐTT, a regisztrációs pultnál kell kifizetni.

12.8 Indokolt óvás esetén az óvás díja visszatérítésre kerül.

12.9 A Spartan fenntartja a jogot, hogy a versenynapon meghozott döntéseket az esemény után határozatlan ideig megváltoztassa sportszerűtlen viselkedés és / vagy szándékos rosszindulatú szabálysértés esetében, beleértve – de nem kizárólag – a Spartan Race, vagy a Spartan Race által kijelölt harmadik fél által végrehajtott doppingellenes és kábítószer-ellenőrzési protokollt.

13. DOPPINGELLENES SZANKCIÓK
Pénzdíj átvétele esetén a versenyzőnek el kell fogadnia az alábbi szabványt:
(a) Minden Spartan Race versenyző elismeri annak valószínűségét, hogy a doppingellenes ellenőrzéseket bármely Spartan-eseményen alkalmazhatják, és hogy felülvizsgálta és elfogadja a Doppingellenes Világszervezet (WADA) betiltott anyagok listáját. Ez a lista itt található.

(b) Azok a Spartan Race versenyzők, akik a WADA által tiltott anyagok használatára vonatkozóan pozitív tesztet mutatnak be, az alábbi szankciókkal súlythatók:
– Első alkalommal: 2 éves eltiltás az összes Spartan eseménytől – globálisan.
– Második alkalommal: örökös eltiltás az összes Spartan eseménytől – globálisan.

14. TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁK, BIZTONSÁGI KÉRDÉSEK
Amennyiben a körülmények úgy alakulnak (rossz időjárás, természeti katasztrófák, vagy egyéb technikai, szervezési problémák esetén) a Spartan fenntartja a jogot, hogy verseny közben módosítson az útvonalon, az akadályokon, vagy félbeszakítsa a versenyt a résztvevők és a nézők biztonsága érdekében. Ebben az esetben a szervezők utasításait kell követni, és haladéktalanul teljesíteni azt.

Ezen szabályok nem véglegesek, a helyszíntől és a körülményektől függően a versenyigazgató által módosulhatnak!