Spartan Race Kanadában

E heti blogunkban Horváth Zoltánt ismerhetitek meg, aki Torontoban él, és onnan sokfelé eljut, hogy különböző Spartan Race versenyeken mérettesse meg magát. Idén Várgesztesen is találkozhattunk vele, melyet követően igen eseménydús nyarat tudhat maga mögött. Hogy milyenek az amerikai futamok és mi az új szerelem, azt lentebb olvashatjátok.

Spartan

Hol és milyen távú kanadai versenyeken vettél részt idén nyáron?
Arrooo Mindenkinek. Részt vettem a június 23-24-én megrendezett versenyen Toronto környékén (Brimacombe-ban) egy Sprint és egy Super távon. Mindkét versenyen sikeresen első helyezést értem el Age Group kategóriában. Azután következett júliusban az Ottawai Sprint es Super hétvége. A Sprinten megszereztem az első helyezést Age Group kategóriában, de a Superen sajnos egy vádli görcs miatt csak az 5. helyezést sikerült elérnem. Ezek utan jött a “mumus” Quebec Stoneham; mi csak így becézzük a barátommal, Patyi Attilával (aki a Beasten indult), hiszen a Beast táv 25 kilométer hosszú, és a szintemelkedés 1960 méter. Ott teljesítettem életem legelső Ultra
Beastjét (testvérem Horváth László, és az egyik barátom, Farkas Gábor erősítésével). Sikeresen harmadikként értem be Age Group kategóriában. A nyarat lezárva még szeptember 8-án indultam a Toronto Beasten (Highland Nordic, Duntroon), és itt is sikerült az első helyezést elérnem Age Group kategóriaban.

Kifejezetten csak Kanada érdekel versenyzés szempontjából, vagy az amerikai kontinensen más versenyeken is szerepeltél idén?
Általában Kanadában szoktam versenyezni, mivel itt élek Torontoban, de idén szerencsésen eljutottam az Egyesült Államokba, ahol részt vettem egy Winter versenyen, majd hazai pályán, Várgesztesen is részt vettem a Sprint és Super távon. Régen vágytam már egy hazai versenyre, így ennek nagyon örültem, hogy végre Magyarországon is versenyezhettem. Tavaly eljutottam Izlandra is, ahol testvéremmel, Horváth Lászlóval együtt indultunk Sprint távon.

Spartan

Mennyivel bonyolultabb amerikai versenyekre nevezni, mint a ceu-ban, illetve mennyi időt vesz el a szervezés: az oda-vissza út, a szálláskeresés, transzferek stb.?
Szerintem mind a két rendszer tökéletesen megállja a helyét, és egyik sem nehezebb a másiknál. De személy szerint az Athlinks-et jobban szeretem, mert átláthatóbb a regisztraciós folyamat.
A szervezés ideje helytől függő, néha csak egy óra, némelyik akár pár napot is igénybe vehet, attól függően milyen könnyen lehet szállást találni. (Itt meg kell jegyezzem, az a tapasztalatom, hogy minél közelebb van a verseny dátuma, annál nehezebb szállást találni.)

Mennyire befolyásol téged az időeltolódás? Van időd mindig átlállni?
Ha utazás során nagy az időeltolódás, próbálok 1-2 nappal hamarabb érkezni, hogy az alváshiány ne okozzon problémát.

Hogy tetszik a kanadai rendezés, a versenyek? Van-e valami különlegesség a futamokon, akár akadály, akár bármi más?
A versenyek számomra mindig izgalmasak, de amióta behozták az Age Group kategóriát, azóta még izgalmasabbak lettek. Úgy érzem, hogy a 30-39 korosztályban valahogy nagyobb a bizonyítási vágy, és itt szoros a küzdelem.
Akadály szempontjából a multirig/platinum rig-et egyre nehezebbre szokták megcsinálni, és bizony a burpeezők száma egyre csak nő.

Spartan

Milyenek az ottani szervezők, önkéntesek?
Szerencsére ha elfelejtem elhozni a felelősségi nyilatkozatot, akkor nem burpeeztetnek meg. Úgyhogy nagyon rendesek.

Melyik táv az, amelyik a legjobban megy neked?
Imádom a Super hosszúságú távokat, amik 15 és 19 km között vannak, azok a kedvenceim. De most valahogy ezzel az Ultra távval is kezdek hosszú távú szerelmi kapcsolatot részesíteni.

Melyik amerikai verseny a következő célod?
Lake Tahoe-ra szerettem volna eljutni, lett is volna rá lehetőségem, de valahogy a miskolci beastre jobban húzott a szívem. Jövőre célba veszem Lake Tahoe-t, illetve a British Columbia-i Kimberley Alpine Resort-ot itt Kanadában, ahol idén szervezték meg először a Trifecta hétvégét, és közel van a Banfi Nemzeti Parkhoz, ami lenyűgözően szép.

Spartan

Akkor ezek szerint idén még Európában is találkozhatunk veled Spartan Race futamon?
Bizsergetően kellemes érzéssel gondolok a jövőre, mert idén ősszel még részt veszek Magyarországon a Miskolci Beasten.

Várunk téged akkor itthon, és nagyon sok sikert kívánunk a hazai futamhoz!