2018.09.01. VALČIANSKA DOLINA SPARTAN ULTRA

A Szlovákiában szeptember 1-jén megrendezett Valcianska Dolina Ultra futam a legkeményebb Spartanok számára az idei év egyik leginkább várt eseménye volt. A pálya brutálisan nehézre sikeredett, a számok magukért beszélnek: 50 km, 69 akadály, 3450 m szint. Gratulálunk minden elszánt Spartannak, aki nekivágott a megmérettetésnek, a sikeres teljesítőknek pedig minden elismerésünk!

Spartan

Age Group kategóriában számos magyar siker született. Büszkék vagyunk rátok! Íme a lista:

Schenek Dániel férfi 15-17 – 1. hely
Miklovicz Gábor férfi 25-29 – 2. hely
Rácz Irén női 30-39 – 1. hely
Fehér Richárd férfi 30-39 – 2. hely
Szimon Zita női 40-49 – 2. hely
Kurucz Attila férfi 40-49 – 2. hely
Vitkai Elemér férfi 50+ – 2. hely

Az elit férfi futamot óriási teljesítménnyel, közel fél órával megelőzve a 2. helyezettet, Milata Patrik 6:53:43-as idővel nyerte. Ő mesél most a versenyről nektek.

Mennyi ideje és hogyan készültél a Valcianska Dolina Ultra Spartan Race versenyre?
Nem készültem kifejezetten erre a versenyre, ez az Ultra egy folyamat része, állomás a sok közül, mint egy kirakó darabkája. A szezonnyitó edzéseket decemberben kezdtem, azóta 15 óra +-t edzek hetente, melynek része átlagban a 100 km heti futás (80-130 km, per pill 3700 km januártól), erőnléti edzések, kevés bicaj, úszás, mászás, regeneráció. Mindennek az alapja az állandóság és kitartás. Minden nap futok, a hét 4-5 napján több fázisban is, így meggyorsítom a regenerációt, és nem terhelem annyira a szervezetet.

Ez hányadik Ultra versenyed volt? És az előzőekhez képest milyen nehézségű volt (távban, szintben, akadályokban)?
2016 nyarán futottam először maratoni táv felett, azóta ez volt kb a 12. ilyen és hasonló futásom. Ezek közül volt három Spartan Ultra, egy márciusi másik rendezésű Ultra és a többi pedig skymarathon. Lehet érdekesen hangzik, de soha nem futottam klasszikus úti maratont, de még félmaratont sem. A leghosszabb táv 65 km körül volt, az egy klasszikus hegyi ultra volt a Magas Fátrában, a legnehezebb pedig számomra az előbb említett 49km-es márciusi verseny, a hideg, a téli körülmények és a 220 + akadály miatt.

Milyen felszereléssel indultál neki? Milyen frissítőket használtál a verseny során?
A lábamon Icebug Zeal 3 futócipő volt, amely tökéletesen alkalmazkodik bármilyen terephez, a kedvenc verseny cipőm, hosszú tavon is kényelmes számomra. ARChMax futóövet viseltem, nem Camelbag-et. Az pedig egy hat zsebes, nagyon könnyű öv, melyben nyugodtan elfér 3 dl soft üveg, energiai szeletek/tubusok, magnézium, só, kesztyű stb. Más nem is volt velem. Igyekeztem sok folyadékot inni, az üvegben Edgar Power Drink volt, amely komplex, hosszútávú energiaforrás. Azt ittam, és folyamatosan cseréltem a flakonokat a Komfort zónában. Minden egyes töltőállomáson megittam legalább két pohár vizet. Az Edgar italon kívül három darab energia tubust fogyasztottam el, pár grammnyi sót, magnéziumot, 12 darab datolyát ettem, és megittam kb 3 liter vizet.

Spartan

Volt-e a verseny során mélypontod vagy végig egyenletesen, jól futottál?
Hála Istennek nem volt mélypontom. Kifejezetten élveztem a versenyt, igyekeztem egyenletes tempót futni/mászni, jobb esetben a végén gyorsítani, nem lassulni.

Sikerült minden akadályt hibátlanul teljesíteni?
Sajnos nem, hibáztam a Herculesen (gyenge vagyok, nem a zsák volt nehéz), kétszer a Twisteren (nem csúszott, hanem én nekem kell erősítenem) és a Z falon (csúszott az úszás után, de akkor is nekem kell jobban megküzdeni vele). Szóval 4x hibáztam.

Elégedett vagy az eredményeddel, a teljesítményeddel, a tempóddal?
Örülök neki, hogy bármilyen gond és krízis nélkül sikerült teljesíteni a versenyt. Elégedett vagyok azzal, hogy jól hidratáltam, jó tempóban haladt az energiabevitel, így állandóan volt erőm. Elégedett vagyok, hogy fejben is erős voltam, nem álltam meg, nem volt semmilyen negatív gondolatom, élveztem minden egyes részét az Ultrának. A tempóról nehéz beszelni, nem mentem olyan tempót, amely megnehezítette volna a versenyemet.

Mit tanácsolsz azoknak, akik első ízben szeretnének egy ultrát teljesíteni?
Hogy legyenek kitartóak. Vegyék komolyan az edzéseket, és lépésről lépésre haladjanak. Ne várjanak csodát egyik napról a másikra. A mai világban divat az ultra és extrém távok teljesítése. Viszont egy dolog teljesíteni (jobb esetben), más dolog úgy teljesíteni, hogy az ember meg is legyen magával elégedve. Ne legyetek kényelmesek, tegyetek meg mindent azért, hogy fejlődjetek, jobbak és erősebbek legyetek, győzzétek le az Ultrát, és ami a legfontosabb élvezzétek azt amit csináltok. Amikor úgy érzitek, hogy ez számotokra kötelesség, akkor keressetek más sportot, ami nektek örömet okoz.

Spartan

Mik a terveid még erre az évre versenyzés szempontjából?
Azzal, hogy utazok az izlandi Spartan Ultra VB-re, egy kicsit át kell terveznem az elkövetkezendő hónapokat és versenyeket. Megyek Lipnoba a Spartan Trifecta hétvégére, majd Miskolcon szintén a Beast és Sprintre. Lesz ezeken kívül két 35 km körüli hegyi futásom és be kell, hogy tervezzek egy 100 km körüli ultrát Izland előtt, hogy a lábamban legyen a táv és a hosszabban eltöltött idő is a pályán. Ezt valamikor októberben szeretném, de bízok benne, hogy a miskolci Spartan hétvégét nem fogja befolyásolni. Tervben van a Trifecta VB is Spártában.

Ahogy mondani szokás, le a kalappal előtted Patrik, gratulálunk a nagyszerű teljesítményedhez és köszönjük a részletes, az olvasók számára nagyon hasznos beszámolót és a tanácsokat, ötleteket!