Vajai Luca Spartanos kutatómunkája

Vajai Luca szakdolgozatának témájaként a magyarországi Spartanokat választotta, ezen belül vizsgálatának célja, azaz a dolgozat címe pedig: „A Spartan Race európai akadály és terepfutó versenyek hatása Magyarország turizmusára” lett. Őt kérdeztük a Spartannal való kapcsolatáról, a kutatás eredményeiről.

Spartan

Te is aktívan részt veszel a Spartan versenyeken vagy egyszerűen csak érdekelt a téma, mert ismerősökön keresztül találkoztál vele, hallottál róla?
Természetesen én is aktívan részt veszek ezeken a versenyeken, nemcsak Magyarországon, hanem idén már szlovák eseményeken is voltam. Az első versenyem óta ez lett a szenvedélyem, ezért is választottam ezt a témát a diplomamunkámhoz, hiszen ennél közelebb kevés dolog áll a szívemhez.

Mikor találkoztál először a Spartannal, mióta versenyzel?
Ismerőseim 2017-ben a Kazincbarcika Superen vettek részt először, általuk ismertem meg a versenyt. Amikor meséltek róla és képeket mutattak, teljesen elvarázsolt az egész, éreztem hogy a következőn nekem is ott a helyem, úgyhogy 2017-ben az Eplény Sprinten vettem részt először, ott kezdődött a szerelmem ezen versenyek iránt. Azóta már 7 rendezvényen vettem részt, egy magyar és egy szlovák Trifectát tudhatok magaménak.

Spartan

Mi volt pontosan a kutatásod, szakdolgozatod témája?
A szakdolgozatom pontos címe „A Spartan Race európai akadály és terepfutó versenyek hatása Magyarország turizmusára”, amelyhez a magyar versenyzők körében végeztem kérdőíves megkérdezést, ami leginkább a szálláshelyek igénybevételére, a várható látogatók számára irányult.

Milyen “Spartan szakirodalmat” használtál fel a témához?
Elsősorban a Hungarian Spartan Community Facebook csoportból a majd egy év alatt összeszedett és magamban elraktározott információkból gazdálkodtam, de segítségemre volt a www.spartanrace.hu weboldal, valamint Joe De Sena Spártára Fel! című könyve is.

Spartan

Hányan töltötték ki a kérdőíved, milyen következtetésekre jutottál?
Összesen 357 versenyző töltötte ki a kérdőívemet. Ha a kitöltőkre vetítjük a kapott számokat, a 357 versenyzőből csak 28 fő utazott kísérő nélkül valamely magyarországi versenyre, ami azt jelenti, hogy a versenyek helyszínéül szolgáló településeken és környezetükben sokkal több látogatóra kell számítani, mint ahány versenyzőt számlálhatunk a rajtvonalnál.

A kérdőívemet kitöltők 87%-a több, mint egy magyarországi versenyen vett részt, tehát „visszatérő vendégek”, aki egyszer kipróbálja, tuti, hogy nem bír leállni – ez történt velem is.

A résztvevők nagy része panziókban, illetve apartmanokban szállt meg a versenyek ideje alatt, és többen is jelezték, hogy ha esetleg kísérő rendezvények kerülnének megrendezésre a versenyek alatt/előtt/után, akár tovább is maradnának a verseny helyszínén, például food truck show, vagy hasonló gasztro események, családi, vagy akár gyerek programok.

Milyen pozitív hatásokra számíthat 2019-ben Nagykanizsa, Eplény és Kazincbarcika?
Véleményem szerint, ha a résztvevők számának növekedését nézzük az elmúlt 4 év távlatában, 2019 lehet az eddigi legnagyobb résztvevőt számláló versenyek éve, nemcsak a rendezvények egyre növekvő népszerűsége miatt, hanem a már megkedvelt helyszínek okán is. A kutatásaim alapján a 2015-ös eplényi versenyhez képest 2017-ben majd 3000-rel több versenyző indult. A 2018-as év legnépszerűbb helyszíne egyértelműen Nagykanizsa volt, ez alapján úgy gondolom, hogy 2019-ben is rengeteg Spartan fogja megmérettetni magát itt.

Mik a jövő évi terveid?
2019-ben mindenképp a terveim közt szerepel az összes magyar verseny teljesítése, valamint legalább egy más Regionális Trifecta megszerzése is, aztán még az is előfordulhat, hogy több lesz.

Spartan

További kutatás egyelőre nincs tervben, marad a készülés a jövő évi versenyekre. Természetesen továbbra is figyelemmel kísérek minden aktualitást a Spartannal kapcsolatban. A terveim közt szerepel egy tetoválás is, amely mindig motivál akár versenyeken, akár edzéseken, vagy bármilyen nehéz időszakban az életben, mert ez több mint egy verseny, nagyon sok mindent tanulhat belőle az ember! De ezt az érzést nem lehet elmondani, át kell élni! AROO!

Köszönjük a kutatást Lucának és további szép sikereket kívánunk neki az élet minden területén! Lucát idézve: „ Nem számít, hogy milyen nehéz, sose adom fel!”