2018.09.28-29. North Lake Tahoe, CA, Spartan World Championship

A csapat világbajnokságra készülő fiúkról korábban már olvashattatok itt a blogunkban, most hát jöjjenek a lányok: Kovács-Kunovits Kinga, Makovics Dóra és Setény Klára szintén a valcai versenyen szerezte meg a kvalifikációt a lány csapat számára. Dóra és Klára mellett azonban Kinga helyett Kalmár Sára képviseli hazánkat az amerikai Spartan Race csapat vb-n. Hogy miért a csere és a lányok mit várnak a részvételtől? Többek között ezeket is megtudhatjátok blogunkból.

Spartan

Hogyan, milyen céllal és mikor állt össze a csapat? Kifejezetten a világbajnokságra álltatok össze vagy már korábban is indultatok egy csapatban?
Kovács-Kunovits Kinga: Péntek délután mikor megérkeztünk Valcába, Sisak Zsófi kérdezte meg, hogy mi lenne ha… Így némi hezitálás után igent mondtam. És ekkor bemutatta nekem Klárit, és vasárnap reggel találkoztam Dórival is. Úgyhogy mondhatni számomra hirtelen jött lehetőség, és friss ismeretség volt.

Makovics Dóra: A csapat szinte az utolsó pillanatban állt össze. Nehéz dolog volt, hiszen egy utolsó lehetőségünk volt kvalifikációt szerezni. Ráadásul az utolsó pillanatban tudtuk meg a lehetőséget, s maga a kvalifikációs futam egy ultra utáni napon volt… Kijelenthetjük, hogy nem volt egyszerű a helyzet. A verseny vasárnap volt, és péntek este tudtam meg, hogy összeállt a csapat. Így válaszolva egy másik kérdésre is: nem versenyeztünk együtt soha ezelőtt.

Setény Klára: Azzal a céllal álltunk össze, hogy a VB-n ne csak egyéniben induljunk, hanem képviseljük Magyarországot csapatban is. Igazából Dóri ötlete volt, engem megkeresett, hogy mi lenne, ha elindulnánk? Már „csak” egy csapattag kellett. De nem igazán találtunk. Volt aki nem is válaszolt, illetve Kalmár Sára például igent mondott, de ugye ő San Franciscoból ezért nem tudott hazautazni. Péntek este az ultra eligazításon derült ki, hogy mégis összeállhat a csapat. Én ekkor hívtam Dórit, hogy muszáj lesz vasárnap kiutaznia Szlovákiába, pedig neki is volt szombaton egy versenye. Korábban még nem indultunk együtt soha, de szerintem nagyon szuper csapat állt össze.

Hogyan és melyik versenyen sikerült kvalifikálni, milyen eredményre volt szükség hozzá?
KKK: Tavaly Krynica óta egy sérülés miatt nem indultam Spartan versenyen, így nekem ezen a versenyen sikerült megszereznem a VB kvalifikációt csapatban. A legjobb magyar női csapatként végeztünk, ezzel kvalifikáltunk, és mivel csak az elit szlovák csapat volt nálunk gyorsabb, szerintem mindhárman elégedettek vagyunk az eredménnyel.

MD: A VB kvalifikációt az EB-n a csapatbajnokságon vagy Valcán a csapat bajnokságon lehetett megszerezni. Az első három magyar női csapat kvalifikálhatott.

SK: Dóri már leírta a kvalifikációs feltételeket. Elsőre én azt mondtam, csak érjünk be. Fáradt voltam nagyon, és előtte már két hete egy makacs megfázással küzdöttem, amit Hawaii-on az egész csapat összeszedett. Még mindig nem vagyok 100%-os. Pár kilométer után már „felébredt” a testem, így igyekeztem összeszedni magam. Néha sajnáltam a többieket, mert morcos voltam a betegségem miatt, de Dóri viccelődései megnevettettek.

Spartan

Mikor indultok a világbajnokságra? Megszerveztétek már az utazást, a szállást, a transzfereket? A férfi csapattal együtt utaztok?
KKK: Mivel ez számomra elég hirtelen jött, így én nem utazom a VB-re. Kalmár Sára lesz Tahoeban a csapat harmadik tagja. Szerencsére egy főt át lehet írni, így tudtuk megoldani, hogy a kvalifikációs versenyen én, a VB-n Sára indulhasson helyettem. Sára egyébként kint van az USA-ban, ezért nem tudott Valcán indulni.

MD: Mivel Amerikában lesz idén is a VB, ott találkozunk majd, mert mindenki más-más helyszínről érkezik.

SK: A világbajnokságra mindenki más időpontban, más irányból jön. Nekem előtte van még Skócia, majd utazunk át az USA-ba, ahol a családdal indulok Nashville-ben egy Spartan Racen, de ez persze csak „móka” lesz a VB előtt. Mivel ezt már év elején megszerveztük a családommal, így nem szerettem volna lemondani a VB miatt.
Rég leszerveztünk már mindent, mivel mindenki megy a VB-n egyéniben is szombaton, így természetesen lefoglaltuk a szállást, kocsit, stb. A férfi csapatból Mészáros Laci fog velünk utazni, de csak San Franciscoban találkozunk a reptéren, mert ahogy előbb említettem, mindenki más irányból jön. Onnan már együtt megyünk öten egy kocsival Lake Tahoe-ba.

Mit tudtok előzetesen a VB-ről? Vannak-e speciális szabályok? Mit vártok tőle és milyen eredményre számítotok?
MD: Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy tavaly is indulhattam a VB csapatversenyen, igaz az akkor „koedukált” volt (legalább egy nőnek kellett lennie a csapatban), így szinte mindenki két férfi és egy női versenyzőből állította össze csapatát. Idén van először lehetőség külön, nemek szerint csapatban indulni. Nagyon várjuk a megmérettetést.

SK: Speciális szabályok biztos lesznek, pontos információink még nincsenek. Én is úgy gondolom, hogy ez egy örömfutás lesz, de természetesen mindent beleadunk. Hatalmas megtiszteltetés, hogy Magyarországot képviselhetjük, és biztos vagyok benne, hogy oda fogjuk tenni magunkat.

Spartan

Mit gondoltok a csapat összeállításról, a csapattársakról? Ki mennyire felkészült?
KKK: A csajok nagyon kemények és abszolút felkészültek. Klári például az előző nap teljesített ultra után állt vasárnap rajthoz. Biztos vagyok benne, hogy a világbajnokságon is jó eredményt fognak elérni. A friss ismeretség ellenére is igazi csapatként működtünk együtt: ahol kellett toltuk-húztuk azt, akinek éppen segítségre volt szüksége. Számomra nagyon pozitív élmény volt a Spartannak ez a formátuma, és remélem, hogy jövőre egyre többen kipróbálják majd magukat csapatban is.

MD: Úgy gondolom, ez inkább örömfutam lesz, hiszen nem egy összeszokott csapatról beszélgetünk. Nagyon jó hangulatban telt a kvalifikációs verseny is: jól tudtunk együtt versenyezni. Segítettünk egymásnak mindenben, amiben persze engedték a szabályok. Biztattuk egymást… Volt olyan helyzet, amikor még kis mókázásra is volt lehetőség – igaz ezt inkább én műveltem, gondolván mennyire ösztönző. De ha Klárit kérdezed nem biztos, hogy ő is így értékelné a szituációkat.
Szerintem mindenki felkészült, s mindenkinek más az erőssége, ami szerintem egy jó dolog. Klári pl. az akadályokban nagyon erős, míg nekem jobban megy a futás… Nem vagyunk egy elit csapat, mint például a szlovákok, csehek vagy akár a franciák… Így ha reális célt tűzünk ki magunk elé, akkor azt mondanám, hogy fantasztikus élmény lenne a középmezőnyben végezni. Nyilván mindenki oda fogja magát tenni, és a maximumot nyújtja, hisz mi leszünk az egyetlen magyar női csapat. Ez egyben hatalmas megtiszteltetés, de nem kis felelősséggel is jár. Becsületesen fogunk versenyezni, olyan maximális teljesítményt nyújtva, ami alapján büszkék lehetnek majd ránk honfitársaink.

SK: A csapat összeállítása: ezen nem gondolkoztunk előtte, de mindenki másban jó. Tényleg Dóri jobban fut, nekem elég jól mennek az akadályok, és a kommunikáció is nagyon jó a csapattagok között. Azokat a feladatokat, amiket együtt kellett megcsinálnunk gyorsan és jól oldottuk meg, annak ellenére, hogy nem ismertük egymást. Szerintem mindenki jól alkalmazkodott a másikhoz, ezért is tudtunk ilyen jó eredményt elérni Szlovákiában.

Egyéniben is indultok a VB-n vagy a csapatversenyre fókuszáltok?
MD: Mindenki indul a csapat verseny előtti napon egyénileg is a VB-n, így nem lesz sok idő a regenerálódásra. De ez nem lehet probléma, hisz mindannyian spártai harcos (amazonok) vagyunk, és imádjuk a kihívásokat.

SK: Igen, mindenki indul egyéniben is, így tényleg nem sok időnk lesz a regenerálódásra, de ezt vállaltuk. Én még nem indultam VB-n, így nem tudom, hogy mire számítsak, de szeretném a legjobb formám hozni, és tisztességgel helyt állni. Számomra biztosan szuper és felejthetetlen élmény lesz. Már várom nagyon!!!

Spartan

Gratulálunk a kvalifikációhoz és eredményes futást kívánunk nektek! Mindenképpen követünk majd titeket és küldjük a pozitív energiákat! Hajrá magyarok! Arooo!